t
t

Guide om platt-tv, LCD/Plasma

Här finner du information och tips om du funderar på att köpa en LCD eller plasma tv, en så kallad platt-tv. Vi förklarar också lite vad som menas med HD-Ready, HD Ready 1080p och HDTV. Du får också tips om du ska välja LCD eller Plasma.

Fördelar med platt-tv

Platt-tv är lättare, mindre utrymmeskrävande och kan väggmonteras

En platt tv är i allmänhet lättare och mindre utrymmeskrävande än en motsvarande vanlig TV (ibland benämnd CRT) i samma storlek. De flesta platt-tv går att väggmontera.

För väggmontering krävs i de flesta fall att man kompletterar med ett separat väggfäste anpassat för din tv-modell. Vissa platt-tv levereras med väggfäste, men detta är än så länge ganska ovanligt. Kontrollera därför med säljaren vad som krävs för väggmontering.

Tips: Om TV:n följer den så kallade VESA-standarden, så finns ett stort antal bra och prisvärda väggfästen att välja på.

HDTV

platt-tvDe flesta platt-tv som säljs idag är förberedda för framtidens högupplösta tv-format HDTV. Flera digital-tv leverantörer har redan idag börjat sända ett antal kanaler i HDTV, så detta är i högsta grad aktuellt om du funderar på att byta tv. Det format som gäller är widescreen 16:9. Det finns ett flertal olika HDTV-format, men det som allmänt är vanligast benämns ofta 720p . Det är troligt att 720p kommer bli det format som de flesta digital-tv operatörer kommer använda i sina sändningar (vissa kanaler har dock valt 1080i). 720p innebär i korthet 720 linjer (pixlar, bildpunkter) på höjden. 1080i innebär 1080 linjer "interlaced", vilket betyder att 540 linjer visas åt gången 50x per sekund. Omväxlande udda och jämna linjer visas alltså (principen med "interlaced" är för övrigt samma som den gamla analoga tv:n har använt). 720p har 25 helbilder per sekund (PAL).

HD-Ready (förberedd för HDTV)

Platt-tv som kan visa HDTV-format är märkta med logotypen "HD-Ready". Dessvärre finns det en stor brist och ett ganska stort kryphål gällande HD-Ready. Kravet angående upplösning är enbart att minst 720 linjer ska kunna visas. Det finns alltså enbart krav på upplösning på höjden, inte på bredden. Således skulle man teoretiskt kunna anse att en tv med 1 pixel (bildpunkt) på bredden och 720 pixels på höjden är HD-Ready. 1024x768, 1280x720, 1366x768 är alltså alla exempel på upplösningar som anses HD-ready.

HD Ready 1080p och 1080p-kompatibel

1080p är ett ännu bättre HDTV-format som blir aktuellt i och med lanseringen av Blu-ray, efterföljarna till dagens DVD-film. Detta formatet brukar i dagligt tal benämnas "Full HD" och då avses upplösningen 1920x1080. Det gäller dock att se upp här! Många tillverkare och handlare kallar sina TV-apparater 1080p-kompatibla. Detta innebär INTE alltid att TV:n har 1920x1080 pixlar. Det de menar är att TV:n kan ta emot en 1080p-signal och att TV:n sedan skalar ner (omformar) bilden till den upplösning TV:n har. Det finns t.ex. 1080p-kompatibla TV-apparater med upplösning på 1024x768. Dessa kan förvisso ha utmärkt bild, men man ska vara medveten om att man inte kan utnyttja t.ex. Blu-ray-formatets bildkvalité fullt ut. En TV märkt "HD Ready 1080p" är alltså klart mer framtidssäker än en TV med enbart märkningen "HD Ready".

Rekommendation avseende upplösning på platt-tv

Det ideala för återgivning av HDTV är en upplösning anpassad för bredbildsformat. Observera att märkningen HD-Ready INTE är någon garanti för detta! De flesta LCD-tv har upplösningen 1366x768 (ibland 1280x720), detta är en utmärkt upplösning för återgivning av HDTV. Några Plasma-tv av senare modell har också upplösningen 1366x768, men många plasma har i dagsläget (2008) upplösningen 1024x768 pixlar. Denna upplösning motsvarar 4:3-format (tjock-tv formatet), men formatet är widescreen-tv. Dessa plasma-tv har alltså "rektangulära" pixlar och har inte de rätta upplösningsegenskaperna för att kunna visa HDTV-formatets upplösning på ett optimalt sätt.

Även om en upplösning anpassad för widescreen är ideal, så är inte upplösning allt. Det primära är hur bra den upplevda bildkvalitén är. Många anser att förmåga att återge svart, djupa färger och liten eftersläpning i bilden är betydligt viktigare än upplösning. Dock är upplösningen 1024x768 ett absolut minimum!

I dagsläget är upplösningen 1920x1080 att rekommendera. Denna kallas ofta slarvigt "Full HD".

Plasma eller LCD?

Plasma och LCD är de i dagsläget dominerande teknikerna som används i platta tv-apparater. TV baserade på OLED-teknik spås bli nästa stora steg, utvecklingen går framåt men priserna måste sjunka. Både LCD och plasma har sina fördelar och det går inte generellt att säga att den ena är bättre än den andra. Båda teknikerna utvecklas kontinuerligt, kvalitén blir bättre och priserna lägre.

Traditionellt sett har plasma varit bättre på svärta, d.v.s. bättre på att återge mörka partier i bilder. Plasma upplevs av vissa som mer färgstarka. Vissa anser därför att plasma är att föredra för den riktigt seriösa filmtittaren. På senare år har det dock skett (och sker) mycket stora framsteg inom LCD avseende svärtan och därför anser många att LCD är ett fullgott alternativ till plasma även för inbitna filmtittare. Det kan nämnas att det skiljer väldigt mycket mellan olika tv-modeller (både plasma/LCD) när det gäller bildkvalite, såsom svärta, kontrast och betraktningsvinkel.

Plasma kan få problem med inbränning (fasta skuggor kan brännas in om samma bild/mönster visas länge, t.ex. tv-logotyper), vilket LCD inte lider av. Nyare plasma har ibland vissa tekniker som försöker minska risken för inbränning.

Plasma har i allmänhet lägre (bättre) responstid än LCD. En hög responstid innebär att man kan uppleva eftersläpningar i bilden. Låg responstid är särskilt viktigt i sändningar med snabba förlopp, t.ex. sport. De flesta anser dock att en LCD med responstid på 8 ms eller lägre, är fullgod för sporttittande.

Vilket tv-märke ska man välja?

Rent generellt kan man säga att man oftast får det man betalar för. Panelerna utvecklas hela tiden och bildkvalitén blir bättre. (Panel = det som enkelt uttryckt motsvarar tjock-tv:ns bildrör). Billiga modeller (gäller även kända märken) har generellt lägre kvalité på panelen. T.ex. sämre kontrast, ljusstyrka, färgåtergivning. Billiga modeller kan också ha fler pixelfel (trasiga bildpunkter).

Om man tittar på plasma anser många att Pioneer är främst på området, möjligen tar Panasonic andraplatsen, men på senare tid har också Samsung lanserat mycket fina plasma-modeller. LG ska inte heller räknas bort, liksom Philips som är lite av en outsider.

På LCD-området är det ett riktigt getingbo, men LG och Samsung ligger bra till. Sharp har fått mycket fina omdömen på sina full-hd-lcd (1080p). Sony och Philips har många fina modeller. Samsung brukar lovordas för sin tilltalande design.

Det finns ingen märke som är "bäst", utan det är mycket tycke och smak vilken platt-tv som är bäst för dig och ditt tv-tittande.

Välja TV och jämföra TV i butiker?

Det främsta tipset är att titta på ett stort antal olika plasma och LCD, gå till flera olika butiker. Fråga också säljaren varifrån bilden kommer. Det är meningslöst att jämföra två tv-apparater som inte visar samma käll-signal eller som har en dålig signal. Be t.ex. att få se en DVD-film på de modeller du är intresserad av, samtidigt.

Ett tips är att kontrollera TV:n betraktningsvinkel (gäller främst LCD) , genom att ställa dig snett framför tv:n. Är det en bra tv kommer svarta partier fortfarande vara svarta och är det en sämre tv så kommer svarta partier upplevas som lite gråa. Om du vet med dig att du inte kommer sitta precis rakt framför tv:n är detta mycket viktigt.

Lite inte på tillverkarens uppgifter om kontrast, alla tillverkare mäter på olika sätt och siffrorna är därför inte direkt jämförbara mellan olika märken.

Sist men inte minst, lita på dina egna ögon, det är trots allt du som ska titta på tv:n. Lycka till!

t
t t t