t
t

Guide om projektor (LCD projektor för hemmabio)

Här finner du information och tips om du funderar på att köpa en LCD projektor. Funderar du på att köpa platt-tv? Läs vår guide om platt-tv.

Projektorer ger överlägsen biokänsla och kan monteras smidigt

Jämfört med en platt tv ger en projektor överlägset störst bild och därmed mest biokänsla för pengarna. Det är möjligt att få en bildstorlek uppåt 90 tum, redan på ett avstånd ca 3-3,5 meter från väggen. Detta innebär en bildbredd på ca 2 meter! De flesta av dagens lcd projektorer för hemmabio har också möjlighet till justering av bilden i sid- och höjdled, vilket möjliggör placering både vid sidan om och över/under "centrum av bilden". Många föredrar t.ex. att takmontera projektorn eller att sätta den på en hylla på väggen.
Sanyo projektor på hylla

HDTV, 720p, 1080p

De flesta projektorer som säljs idag är förberedda för framtidens högupplösta tv-format HDTV och 720p samt 1080i. När denna guide skrivs finns det redan ett antal projektorer som också har en upplösning på runt 1920x1080 och därmed hanterar det som slarvigt brukar benämnas "Full HD". Om du är intresserad av att köpa en Blu-ray eller HD-DVD spelare, så kan det vara idé att titta på utbudet av projektorer som hanterar 1080p och som har upplösning runt 1920x1080.

Nackdelar med projektor jämfört med platt-tv

platt-tvDet är svårt att se generella nackdelar med en projektor, men låt oss jämföra en projektor med en platt-tv i samma prisklass (t.ex. 10 000 SEK). Dagens projektorer är relativt ljusstarka, men för optimal bild kan man inte komma ifrån att viss möjlighet till mörkläggning krävs (detta gäller speciellt sommartid). Projektorn har också en lampa med begränsad livslängd, oftast anges runt 2000 och 3000 timmar som riktlinje, men det varierar mellan projektormodellerna. Lamporna är också ganska dyra, de flesta till hemmabioprojektorer ligger i spannet mellan 2500 och 4000 kr styck. Slår man ut lampkostnaden per film, så blir det ju bara någon krona egentligen. En projektor har också en kylfläkt, vilket inte gör den helt tyst. Dock har fläktarna blivit mycket tystare på senare år, så detta är oftast inte något reellt problem. När du ska köpa projektor bör flera olika modeller jämföras med avseende på bland annat de nämnda egenskaperna.

Vilket projektor-märke ska man välja?

Som alltid får man oftast det man betalar för och köpar man en billigare projektorer har den kanske dyrare lampor, lägre kontrast och sämre ljusstyrka. Inom LCD hemmabioprojektorer riktade mot hemanvändare har Sanyo och Panasonic haft en framskjuten position länge. Hitachi och Sharp har kommit starkt, liksom Mitsubishi. Alla dessa är stora märken på området.

Det finns givetvis inget märke som är "bäst" för alla, utan det är som alltid ett personligt val som avgör. Monteringsalternativ och design avgör givetvis också när man ska köpa projektor.

Projektorduk?

Det går att projicera på en vit eller grå-vit vägg, men det blir givetvis inte optimal bild, även om en bra vägg faktiskt kan vara bättre än den sämsta projektorduken. Vi avser komplettera med en guide om projektordukar.

t
t t t